העשור האחרון התאפיין בפריצות דרך משמעותיות בעולם הבינה המלאכותית ויכולות ניתוח התמונה, שהביאו ליצירת טכנולוגיות המביאות ערך עצום לארגונים. אם גם אתם שמעתם על מצלמות אנליטיקה / מצלמה חכמה / מערכת אנליטיקה ואתם רוצים להבין איך הנושא רלוונטי לארגון שלכם, העמוד הזה הוא בשבילכם!
בהמשך נסביר מהי אנליטיקה, איך ניתן ליישם אותה בארגון, מה השימושים האפשריים שלה ומה השיקולים בבחירת המערכת שהכי תתאים לעסק.
מה הןמצלמות אנליטיקה?
מצלמות אלו הן בעצם מצלמות אבטחה דיגיטליות (מצלמות IP) בעלות יכולת עיבוד גבוהה, עליהן הותקנה תוכנת אנליטיקה.
כמו שנסביר בהמשך, ישנן מספר דרכים שונות ליצור בארגון מערכת אנליטיקה גם מבלי לרכוש מצלמות אנליטיקה ייעודיות, ובעזרת ההתאמות הנכונות ניתן להשתמש במצלמות שכבר קיימות בעסק, אפילו אם הן מצלמות אנלוגיות (עובדות במעגל סגור ומחוברת למכשיר DVR).
תוכנת אנליטיקה – זיהוי עצמים באמצעות למידה עמוקה
האנליטיקה היא בעצם שימוש בלמידה עמוקה (שלב מתקדם מאד של בינה מלאכותית), על מנת לסרוק תמונה ולזהות את העצמים השונים הקיימים בה.
מצלמת האבטחה המחוברת לתוכנה מציגה וידאו המורכב מפריימים (תמונות בודדות), והתוכנה מנתחת את כל אחד מהפריימים האלו ומייחסת אליו רשימה של תיוגים (הנקראים גם "מילות מפתח או "סיווגים"), ובעצם מזהה מה הדברים המופיעים בתמונה.
באמצעות יכולת זו, התוכנה יכולה לנתח וידאו ולדעת מה מתרחש בו ברמה הדומה לניתוח ע"י אדם!
הערך האמיתי של יכולת זו בא לידי ביטוי כאשר ישנו צורך לצפות בפלט של עשרות, ובמקרים מסוימות אפילו מאות מצלמות במקביל, ולנתח בו זמנית מה קורה בכל אחת מהן.
מה מערכת אנליטיקהאיכותית יודעת לזהות?
תודות ליכולות המדהימות של הטכנולוגיה, ומידע שנצבר במשך שנים ב-DATABASE של חברות האנליטיקה השונות, יכולת הזיהוי הינה מתקדמת מאד ומאפשרת הגדרה מדויקת של כל עצם המופיע על המסך.
להלן מספר דוגמאות לדברים שניתן לזהות באמצעות תוכנת אנליטיקה מתקדמת:
בני אדם: יכולת להבדיל בין אנשים לפי צבעי בגדים (לזהות האם האדם לובש מדי עבודה או לא), לזהות הימצאות מסכה על הפנים, זיהוי לבישת ציוד בטיחות (קסדה, אפוד מגן), זיהוי פנים של אנשים ספציפיים.
כלי רכב:הבדלה בין צבעים שונים, יצרני רכב שונים, מודל רכב שונה, קריאת מספר לוחית הרישוי (LPR), הבדלה בין כלי רכב מסוגים שונים (משאית, אוטובוס, סירה, אופנוע).
בעלי חיים:הבדלה בין בעלי חיים (כלב, חתול, עכבר, פרפר, עכביש).
אובייקטים שונים:זיהוי וקיטלוג אובייקטים בדיוק רב, כמו כלי נשק (יכול להגיע על לרמה של סוג האקדח), ציוד מסוגים שונים, ארגזים וכו'.
זיהוי פעולות: מעבר לזיהוי האובייקטים עצמם, התוכנה יודעת לזהות פעולות והתרחשויות על המסך. כך ניתן לזהות נפילה (באתר העבודה, בית אבות וכו') לזהות ריצה (מניעה לצרכי בטיחות או זיהוי התנהגות חשודה) או כל פעולה אחרת לפי צרכי הארגון.
זיהוי תופעות: זיהוי אש ועשן לצרכי בטיחות, התעלמות מנענוע עצים, סופות חול וכו'.
אלו דברים שהתוכנות המתקדמות ביותר יודעות לזהות כבר מהיום הראשון בו מותקנת המערכת.
מעבר לכך, ניתן ללמד את התוכנה לזהות אובייקטים נוספים שהיא עדיין אינה מכירה, לפי צרכי העסק.
מהן הדרכים בהן ניתן להתקין מערכת אנליטיקה בארגון?
עסקים רבים השוקלים ליישם אנליטיקה בארגון שלהם שואלים אותנו האם עליהם לוותר על מערך המצלמות הקיים על מנת לבצע את השדרוג הזה, והתשובה שלנו היא חד משמעית לא!
ישנם שני גורמים מרכזיים המאפשרים יישום של אנליטיקה על וידאו: תוכנת אנליטיקה ויכולת עיבוד גבוהה. הגורמים האלו לא צריכים להיות בהכרח במצלמה עצמה!
אלו שתי הדרכים המרכזיות באמצעותן אנו מיישמים אנליטיקה בארגונים איתם אנו עובדים:
דרך א: מצלמות אנליטיקה (התוכנה מותקנת במצלמה עצמה):
בדרך זו, מדובר במצלמות אי פיIPC (Internet Protocol Camera) בעלות יכולת עיבוד גבוהה במיוחד, בתוכן כבר מותקנת תוכנת האנליטיקה.
במצב זה כל מצלמה בעצם מהווה מחשב נפרד, ועל מנת לתקשר עם מצלמות אלו יש לעבוד עם מערכת הקלטה וניהול היודעת לבצע אינטגרציה לתוכנת האנליטיקה (בעצם יודעת "לקרוא" את המונחים השונים שמצלמת האנליטיקה מזהה), או לחליפין לעבוד עם פרוטוקול ONVIF (פרוטוקול תקשורת בסיסי יחסית באמצעותו מצלמת האנליטיקה יכולה לבצע התרעה, אך בדרך זו לא ניתן ליהנות ממגוון היכולות המלא של האנליטיקה).
יתרונות:
במערכות קטנות של 1-3 מצלמות העלויות נמוכות ואין צורך במערכת מרכזית (לכל ערוץ וידאו יש מעבד משלו בתוך המצלמה).
ביזור הסיכון – אם מצלמה אחת יוצאת מכלל פעולה, הדבר לא משפיע על שאר המצלמות.
חסרונות:
יכולת עיבוד נמוכה יותר משמעותית משל מערכת מרכזית.
במידה וצריכים להחליף מצלמה קיימת עלות גבוהה יותר להקמת המערך.
בדרך זו אנו מחליפים את מערך המצלמות הקיים בארגון.
דרך ב: אנליטיקה ביחידת עיבוד נפרדת (התוכנה אינה מותקנת במצלמות עצמן):
בדרך זו, אנו נשתמש במערך המצלמות הקיים בארגון.
בין אם מדובר במצלמות דיגיטליות, מצלמות תרמיות או מצלמות אנלוגיות במעגל סגור, אנו יודעים למצוא את הפתרון המתאים על מנת להוסיף את יכולות האנליטיקה למערך.
על מנת להפוך מערך מצלמות קיים למערכת אנליטיקה, יש להוסיף למערך יחידת עיבוד נוספת (דוחס, מחשב תעשייתי או שרת) בעלת יכולת עיבוד גבוהה, עליה תותקן תוכנת האנליטיקה, כאשר כל ערוצי הוידאו יעברו דרך היחידה הזו וינותחו באמצעותה.
ישנן מספר אפשרויות לאותה "יחידת עיבוד", והבחירה ביניהן תלויה במספר הערוצים שנרצה לנתח ובצרכי הארגון (גודל הארגון ורגישות הפעילות).
אלו הן אותן אפשרויות:
דוחס אנליטיקה – מעבד עליו תותקן תוכנת האנליטיקה. הדוחס הינו ייעודי אך ורק לצורך תוכנת האנליטיקה, ולא ניתן להתקין בו יישומים נוספים של מחשב כמו מערכת ניהול. העלות שלו הינה נמוכה יחסית ליחידות העיבוד הבאות שנציין, והוא מסוגל לטפל לנתחב-4 או ב-16 ערוצים במקביל (בהתאם לדגם הדוחס).
מחשב אנליטיקה – מחשב תעשייתי עם יכולת עיבוד גבוהה במיוחד, עליו תותקן תכנת אנליטיקה. במחשב זה ניתן להתקין יישומי מחשב נוספים. מחשב זה נפוץ בקרב עסקים קטנים ובינוניים, והוא יכול לנתח 4, 8 או 16 ערוצים במקביל, בהתאם לדגם.
שרת – מדובר ביחידת עיבוד גדולה וחזקה במיוחד, המתאימה לתאגידים או לעסקים בעלי רגישות גבוהה. בדומה לפתרונות האחרים, תוכנת האנליטיקה תותקן על שרת זה, אשר מסוגל לטפל במספר גבוה יותר של ערוצים (16/32/64 בהתאם ליכולות השרת).
יש לציין שיחידת העיבוד שנבחרה אינה מחליפה את הפונקציונליות של מערכת ההקלטה.
יתרונות:
מאפשר שימוש במערך המצלמות הקיים בארגון.
עלות נמוכה יותר ביחס לרכישת מצלמות אנליטיקה + עלויות התקנה.
יכולת עיבוד חזקה משמעותית מול יכולת העיבוד של מעבד המצלמה.
חסרונות:
נקודת כשל מערכתית אחת (יחידת העיבוד). בעסקים בהם קיים שרת אנו בדרך כלל מציבים שרת נוסף לגיבוי.
מעוניינים לשמוע איך אנליטיקה תתרום לארגון שלכם? פנו אלינו ונחזור אליכם בהקדם!
איך ניתן להשתמש ביכולות האנליטיקה בארגון?
ברגע שארגון הפך את מערך המצלמות שלו למצלמות חכמות בעלות יכולות זיהוי כפי שציינו, נפתח בפניו עולם שלם של אפשרויות, הרבה מעבר לאבטחת המתחם.
חשוב לציין שהיכולות השונות עובדות בדרך כלל לפי "מודולים", ואת ההרכב של אותם מודולים אנו בוחרים יחד עם הלקוח בהתאם לצרכי הארגון.
להלן דוגמאות לשימושים שונים ביכולות האנליטיקה אצל לקוחות שלנו:
אבטחה
העובדה שהוספנו בינה מלאכותית למערך האבטחה שלנו מאפשרת לנו לזהות אירועים בפרק זמן מהיר יותר, למזער נקודות תורפה ולצמצם אזעקות שווא.
הגנה היקפית– שימוש נפוץ בטכנולוגיות מיגון של אנליטיקה לצרכי הגנת גדר. באמצעות האנליטיקה אנו יכולים לוותר על חיישנים (שהינם יקרים ומאופיינים בהמון אזעקות שווא), לזהות חדירה תוך פרק זמן נמוך במיוחד ואף לזהות התנהגות חשודה עוד לפני החדירה (כמו עצירת רכבים לפרק זמן ממושך ליד הגדר). העובדה שאנו כבר לא זקוקים לאדם שיצפה במספר מסכים רב במקביל מורידה את הסכנה לפספוס אירוע בזמן אמת.
שטח סטרילי ואזורים אסורים – מערכת האנליטיקה מאפשרת לנו להגדיר אזורים (גם כאלה שאינם מוקפים בגדר פיזית) שכניסה אליהם תוביל להתרעה. אנו יכולים להוסיף את אלמנט הזמן למערכת החוקים, ולהתריע רק כאשר עבר פרק זמן ספציפי בו אדם שוההבאזור המוגדר.
זיהוי פנים – ישנה אפשרות להגדיר למערכת כי רק אנשים מסוימים מורשים להימצא באזור מסוים, וברגע שאדם לא מזוהה נכנס לבצע התרעה.
בטיחות
בארגונים רבים ישנו שימוש נרחב ביכולות האנליטיקה על מנת למנוע תקריות בטיחותיות ווידוא שמירה על הנהלים.
גילוי אש ועשן – זיהוי בשלבים מוקדמים מאד המונע אסון.
זיהוי התקהלות חריגה ועומס אנשים – יכולת ספירת האנשים באזור מסוים מאפשרת מניעת התקהלות באזורים מסוכנים והתרעה על הגעה למכסת האנשים המקסימלית.
זיהוי לבישת ציוד בטיחות – היכולת של המערכת לזהות עצמים פרטניים עוזרת לארגונים להתריע כאשר עובד אינו לובש קסדה, אפוד מגן או כפפות (לפי מה שיוגדר למערכת). בנוסף ניתן לזהות כאשר עובד משתמש בטלפון באזור אסור.
זיהוי נפילה– המערכת יודעת להתריע כאשר אדם נפל, על מנת להעניק את המענה המהיר ביותר.
אופרציה
עסקים רבים משתמשים באנליטיקה על מנת לענות על צרכים אופרטיביים ואף שיווקיםשיווקיים.
בקרת כניסה– יכולת לשלוט בכניסה לעסק באמצעות זיהוי פנים או קיום לבוש מסוים (מדי עבודה או ציוד בטיחות).
ספירת מבקרים– העסק יכול לדעת בכל רגע נתון מהי כמות האנשים הנמצאים במתחם. כמו כן ניתן לייצר מפה חמה כדי לזהות את האזורים בהם המבקרים שוהים יותר זמן.
סגמנטציה של המבקרים במתחם – יכולת לקטלג את המבקרים לפי מאפיינים שונים: זכר/נקבה, טווחי גילאים ואפילו מצב הרוח! (זיהוי הבעות בפנים).
ספירת קהל והתרעה על התקהלות חריגה – מעבר להיבטהבטיחותי, ישנו ערך אופרטיבי עצום ליכולת לזהות התקהלויות ועומסים.
שימוש באנליטיקה לניהול עיר חכמה – זיהוי אנשים רבים בו זמנית
שילוב היכולות האלו עוזר לייצר דוחות המספקים תובנות חשובות לגבי תפעול ושיווק בארגונים (לדוגמה, ניתן לייצר דוחות של יחס המרה של כל חנות בקניון, על פי בדיקה של כמות האנשים שנכנסים לחנות ביחס לכמות האנשים שיוצאים עם שקית עם מיתוג החנות).
איך בוחרים מערכת אנליטיקה?
ישנן חברות רבות המציעות מוצרי אנליטיקה, ודרכים שונות ליישם את הפתרון הזה בארגון שלכם.
כאשר בוחרים את המערכת האידיאלית עבורכם, ואת החברה שתעזור לכם ליישם אותה, ישנם מספר גורמים שכדאי לקחת בחשבון:
רמת הדיוקהפרטיםבזיהוי אובייקט – לכל תוכנה יש את רמת הדיוק שלה, ועל העסק להבין מה רמת הדיוק הפרטים הדרושה לו. לדוגמה, ישנו הבדל עצום בין היכולת לזהות כי מדובר בבן אדם (יכולת בסיסית), ליכולת לזהות את המגדר ואף את מצב הרוח של האדם (יכולת מתקדמת). ישנם ארגונים שחשוב להם לזהות עצמים עד לרמות מדויקות ביותר (לדוגמה, לזהות את הלוגו המופיע לאנשים על השקיות בקניון).
התנאים הנדרשים לזיהוי אובייקט – מערכות האנליטיקה הטובות ביותר מסוגלות לזהות אובייקטים גם ממרחקים ארוכים וגם כאשר ישנם תנאי תאורה ומזג אוויר קשים. לא כל המערכות מתמודדות עם הקשיים הללו באותה רמה.
מזעור התראות שווא – אחת המטרות לשמן עסקים עוברים לאנליטיקה היא צמצום התראות השווא, והמערכות המתקדמות באמת יכולות אף למגר את אזעקות השווא לחלוטין!
ידידותיות המערכת – בסופו של דבר אנו רוצים שהמערכת תהיה נוחה ואינטואיטיבית לעבודה.
יכולות הרחבה – יכול להיות שהיום מספיקות לנו יכולות ספציפיות, אך כאשר הארגון יגדל או יתפתח נרצה להוסיף יכולות נוספות. יש לוודא כי המערכת אותה בחרנו מאפשרת הוספת מודולים בעתיד.
הבחירה במערכת האנליטיקה המתאימה לארגון היא החלטה משמעותית מאד (מדובר בהשקעה כספית, ובהקצאת זמן להקמה ולמידת המערכת), לכן מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע בעלי ניסיון אשר יודעים לנתח את צרכי הארגון ותנאי השטח!
אנחנו עובדים עם מוצרי האנליטיקה המתקדמים ביותר בעולם ואנו מבינים אותם ואת יכולותיהם ברמה מקצועית מאד, כך שאנו יודעים לתת מענה מאד פרטני לצרכים של כל לקוח.
אנו מזמינים אתכם להתייעץ איתנו ללא כל התחייבות מצדכם.
לאילו ארגונים זה מתאים?
להלן רשימה של סוגי לקוחות שונים שבחרו להקים מערכת אנליטיקה בארגון:
ערים חכמות – שימושים נרחבים באנליטיקה לצרכי אכיפת חוק (שימוש ביכולות זיהוי רכבים, זיהוי פנים, זיהוי התקהלות, מניעת ונדליזם), ניהול חניה בעיר (זיהוי חניות פנויות, זיהוי חניה לא חוקית), זיהוי פלישה לאזורים אסורים (הגנה היקפית, אזורים סטריליים), ספירת רכבים, בטיחות (זיהוי נשק, זיהוי אש ועשן) ועוד שימושים רבים.
מוקדי אבטחה – מוקדים רבים עברו לעבוד באופן בלעדי עם אנליטיקה, שכן היא מייעלת את המשאבים, מצמצמת אזעקות שווא ומשפרת את רמת האבטחה באופן משמעותי.